דרושים ממליצים – מה עושים כשאין ממליצים ?
הגעתם לראיון עבודה, הרשמתם את המראיינים, עברתם את המבחנים המקצועיים..
הסיטואציה היא כזאת: הגעתם לראיון עבודה, הרשמתם את המראיינים, עברתם את המבחנים המקצועיים, הסתנוורו מקורות החיים שלכם, כמעט סגרתם דרישות שכר ותנאים, אבל אז המעסיקים הפוטנציאליים נזכרו שהם לא דברו עם הממליצים שלכם.
הבעיה היא שאין לכם ממליצים שווים או מספיק ממליצים שיוכלו להעיד כמה אתם נפלאים ועוברים מסך.
לא משנה כמה יצירתיים ומוכשרים תהיו, לא תצליחו לעקוף את "הכה את הממליץ", השעשועון האהוב על הבוסים העתידיים. הם רוצים לחפור עמוק ולדעת אם אתם באמת נהדרים כפי שאתם נראים או שהכל פיקציה אחת גדולה.
כוחה של המלצה
אז לפני שאתם בודקים את השלדים בארון ושולפים משם את האנשים שכן היו מבסוטים מכם לאורך השנים, חשוב שתדעו שהמלצה אחת חמה יכולה לעשות הבדל גדול!
מספיק שיש שני מועמדים מצוינים שעונים על הקריטריונים לתפקיד, לאחד יש ממליץ מפרגן ולשני ממליץ פושר, מי יקבל את הג'וב הנחשק? מי שזכה בממליץ שיודע לפנק בהמלצות.
עכשיו שהבנתם שגם אם יש לכם רזומה מרהיב ואיכויות בלתי רגילות אין תחליף לממליץ, הגיע הזמן למצוא ממליצים ולהפעיל אותם כדי שיוכלו לסייע לכם לעמוד במשימה.
אז מה עושים כשחסרים ממליצים? לפניכם מספר טיפים לחיפוש אנשים שיוכלו להמליץ עליכם בחום וכך להגביר את סיכויי הקבלה שלכם לג'וב הנחשק.
לפעמים צריך להתפשר – צירוף ממליצי בררת מחדל
גייסו ממליצים גם אם היו בעדיפות שנייה. זה יכול להיות הסגן מנהל במידה והמנהל לא מעוניין או לא נראה לכם כבחירה מתאימה, קולגות שעבדו אתכם אף הם יכולים לסנגר עליכם – מה הוא סגנון העבודה שלכם וכיצד זה לעבוד לצידכם, לקוחות לשעבר שיוכלו להמליץ עליכם מכיוון קצת אחר (לא של מנהלים אלא של מי שקיבלו מכם שירות).
להסתפק במעט – עדיף ממליץ אחד איכותי מאפס ממליצים
כמובן שכמה שיותר ממליצים, עושה רושם טוב יותר על המעסיק. אבל במקום לגייס ממליצים שאינם רלוונטיים או לא נחשבים בכירים או איכותיים מספיק בעיני המעסיקים, הרי שאפשר להסתפק בלית בררה בממליץ אחד – כל עוד הוא באמת עושה את הרושם הטוב ביותר.
המלצה איכותית נמדדת על פי תפקיד הממליץ, הקשר שלו אתכם, כמה זמן עבד אתכם וכמה לעומק ובצורה מקיפה הוא יכול לספר עליכם ולתרום להרחבת הפרספקטיבה של המעסיק החדש על סגנון העבודה והאישיות שלכם. גם אם מדובר בממליץ רחוק יחסית, אפשר פשוט לתדרך אותו לפני השיחה או לבקש ממנו תיאור או המלצה ספציפית כדי שתוכלו למקסם את ההמלצה שלו בדרך היעילה והטובה ביותר.
לחפש ממליצים מהעבר – הקאמבק שעובד בשבילכם
אם בשנים האחרונות לא צברתם מספיק מעריצים במקומות העבודה האחרונים, תמיד אפשר לשלוף ממליצים מהעבר. הרי זה לא שבאמת השתנתם מאוד בשנים האחרונות או שבעבר הייתם עובדים נפלאים וכיום הידרדרתם לרמת ביצוע נמוכה.
טפחו את הממליצים – יש תמורה להשקעה
אי אפשר לשלוף אנשים מהעבר ולצפות שהם יפרגנו לכם אחרי שלא שמרתם אתם על קשר שנים רבות. חשוב מאוד לנהל מערכת יחסים מתמשכת עם הממליצים כדי שבעת הצורך, הם יהיו שם בשבילכם. כך למשל, אפשר להרים טלפון ביום ההולדת או באירועים מיוחדים, לשבת אתם מדי פעם לקפה או בירה, להסתמס או להתכתב במיילים. לא הכל אינטרסים בחיים.
חפשו ממליצים בלינקדאין – המדיה עובדת בשבילכם
אם יש רשת בה קל יותר לחפש את הממליצים שלכם הרי היא לינקדאין, בה יש מקום ייעודי ומובנה להמלצות. ברגע שתפתחו כרטיס, תוכלו לבקש ולתת אפשרות לממליצים לפרגן לכם וכך בעת הצורך יהיה לכם קל יותר ליצור אתם קשר – לבדוק את פרטי ההתקשרות עמם או להשתמש בהמלצה שלהם ברשת כהוכחה לכך שהם מכירים באיכויות שלכם.
לא כל המלצה שווה זהב – איך בוחרים ממליצים ששווים משהו?
ואם כבר מצאתם ממליצים, הרי שחשוב מאוד לדעת איך לבחור את הרלוונטיים והטובים מביניהם וכיצד למקסם את ההמלצה שלהם כך שהיא אכן תרשים את הבוס העתידי. לפניכם מספר כללי ברזל בנושא:
רלוונטיות – הקשר בין הממליצים שלכם למשרה עליה אתם מתמודדים הוא קשר חשוב מאוד, ככל שהממליץ מגיע מתחום או עבד אתכם בג'וב שיותר רלוונטי לאופי התפקיד העתידי כך הוא בעל אפקט גבוה יותר על המעסיקים.
מגוון – לעיתים מגוון ממליצים מתפקידים שונים, מקומות עבודה שונים יוכלו לתת למעסיק פרספקטיבה רחבה יותר על היכולות והאישיות שלכם במגוון רחב של מצבים מעבודתכם כסטודנטים דרך עבודה בחברת סטארט אפ ועד עבודות חברות הייטק גלובליות גדולות וכולי.
זמינות – עליכם לקחת בחשבון שהמעסיקים יפנו לממליצים שלכם ולכן, חשוב מאוד לספר להם על כך ולא להפתיע אותם בשיחת טלפון. בקשו מהם רשמית להיות הממליצים שלכם, הסבירו להם מה הציפיות שלכם מהיותם הממליצים שלכם ואף כוונו אותם מה חשוב לכם שידגישו וודאו שהם יהיו זמינים לשיחה במידת הצורך.
תיאום בין ממליצים – הימנעו מסיטואציה בה יש לכם ממליץ אחד שחושב שאתם גאונים מול ממליץ אמביוולנטי, כיוון שהמראיינים מחפשים רושם אחיד. אם הם יבחינו בפערים בין הממליצים, הם יזדקקו לממליץ נוסף שיטה את הכף.
דיסקרטיות היא שם המשחק – אם אתם עדיין עובדים בעבודה הנוכחית, חפשו ממליצים שיודעים על עזיבתכם הצפויה ומוכנים לתמוך ברעיון או ממליצים מעבודות קודמות.
מכתב המלצה ליתר ביטחון – מעבר לאיוש רשימת ממליצים, כדאי לצרף גם מכתבי המלצה שנכתבו על ידי אותם ממליצים, מכתבים מרשימים שמתמקדים בהדגשים שחשוב לכם להציג בפני המעסיק – ניסיון, ידע מקצועי, כישורים, תקשורת בינאישית וכולי. מכתבי המלצה הם אסמכתא חשובה לכך ויש מעסיקים שבהחלט יסתפקו בקריאת המכתבים ולא יפנו ישירות לממליץ כדי לאמת את הכתוב. צרפו את מכתבי ההמלצה או את רשימת אנשי הקשר עם פרטי ההתקשרות רק אם מבקשים מכם לעשות זאת מפורשות. כך תדעו שכשמתעניינים בכם או עברתם לשלב הבא, יבקשו מכם מכתבי המלצה ותדעו שאתם בדרך הנכונה לאיוש התפקיד.
המלצות מעבודות קטנות – מאתר XPLACE המתאים עבודה מהבית למחפשים הכנסה נוספת או הכנסה עיקרית בעבודה מהבית, מספר שאם יצא לכם לעשות גם עבודה קטנה לארגון גדול, שווה להרים להם טלפון ולבדוק אם יוכלו להמליץ עליכם.