
הכינותי מראש: 5 טיפים פשוטים להורדת רמת החרדה בראיונות עבודה
ראיון עבודה הוא סיטואציה לא נעימה. ובאמת, בינינו, מי נהנה משאלות ותחקורים שתי וערב? למי בא להרגיש כמו תקליט שחוק ולעבור עוד ראיון ועוד אחד ולחזור שוב על אותם הפרטים שכבר סיפרנו מאה ואחת פעמים, בכל הצורות ומכל הכיוונים?
ולא רק שזה לא נעים, זה גם מלחיץ. כשאנחנו לא עובדים, כל ראיון עבודה הוא תקווה חדשה לסיום האבטלה ולעתים גם לפתרון של בעיות כלכליות כאלה ואחרות. הרבה עומד על הפרק והרבה תלוי בהצלחה בראיון וככל שיותר דברים תלויים בהצלחה הזו, כך הלחץ גובר.
אל תשכחו להוסיף לחגיגה גם את תחושת הערך העצמי העדין שלנו - כל תשובה שלילית מורידה עוד יותר את הביטחון העצמי, כל תגובה בסגנון "מצטערים, אבל זה לא מתאים" מורידה את המוטיבציה, מייאשת ולפעמים אפילו משתקת.
אז מה עושים? הרי להפסיק לעבור ראיונות אי אפשר. זהו שלב הכרחי בכל תהליך חיפוש עבודה... אז איך בכל זאת מתמודדים? הסוד הוא פשוט: מתכוננים. ככל שתתכוננו מראש, כך תגבילו את מימד האי וודאות ותעלו את מפלס הביטחון העצמי.
הנה 5 דרכים להורדת המתח בראיון עבודה:
1. נטרלו תקלות אפשריות מבעוד מועד
אתם הרי כבר יודעים שבכל מצב שבו יש סכנה שמשהו יתפקשש, זה אכן מה שיקרה- המשהו הזה באמת יתפקשש.
אז למה לקחת סיכונים מיותרים?
בדקו היטב לפני הראיון: האם אתם יודעים את הכתובת המדויקת אליה אתם צריכים להגיע? האם מספר הכניסה והקומה בבניין ידועים לכם?
אם הראיון מתבצע במקום שבו מעולם עדיין לא הייתם, בדקו מראש איך מגיעים אליו, מתי הדרכים לשם פקוקות, היכן ניתן לחנות בסביבה (אם בכלל).
האם זכור לכם שמו של המראיין?
האם יש לכם את מספר הטלפון של המראיין למקרה שבו תאחרו ותצטרכו להודיע?
מעמד הראיון הוא מעמד מלחיץ בפני עצמו, אין שום סיבה להוסיף מתחים וחרדות רק בגלל איחור, תכנון זמן לקוי, פקקים או חיפוש חניה אינסופי.
2. בררו היטב את פרטי המשרה המדויקים
עברתם על עמוד דרושים הייטק, מצאתם משרה מעניינת וישר שלחתם קורות חיים בלי לבדוק הרבה. עכשיו קיבלתם הזמנה לראיון. זה הזמן לעצור ולחשוב: האם אתם יודעים לאיזו משרה אתם מתראיינים? מה הניסיון הנדרש? איזה כישורים אישיים חשובים?
ככל שתדעו יותר על התפקיד והמשרה, כך תוכלו לכוון טוב יותר את תשובותיכם במהלך הראיון.
כדי לדעת לאיזו משרה אתם מתראיינים תצטרכו לנהל מעקב צמוד ותיעוד מדויק של כל המשרות שאליהן אתם שולחים קורות חיים. כך תהיה לכם הגדרת המשרה המקורית, קראו אותה היטב, נסו להבין איזה טיפוס מחפשים שם? מה מאפיין אותו? איזה מסרים כדאי לכם להעביר בראיון ואיזה להצניע?
אם הופניתם למשרה דרך חברת השמה בהייטק או כל תחום אחר, טוב תעשו אם תיצרו קשר עם מנהל/ת ההשמה המטפל/ת בכם ותבקשו מידע נוסף- האם ידוע מהו השכר המתוכנן למשרה? האם זו משרה חדשה? האם ניתן לקבל דגשים נוספים להצלחה בראיון על בסיס ההיכרות הקודמת שיש עם החברה הנ"ל? כל פריט מידע כזה שווה זהב ומאפשר לכם להגיע לא רק מוכנים יותר לראיון, אלא גם רגועים יותר בזכות עבודת ההכנה שביצעתם!
3. לימדו על החברה ומוצריה (או שירותיה)
לא מספיק להגיע מוכן לראיון עם כל פרטי המשרה הפתוחה, כדאי מאוד להרחיב את התחקיר שלכם לרמת החברה כולה. חיטוט קצר במנועי חיפוש, שימוש ברשתות חברתיות, קריאת מדורי כלכלה, אתר החברה המדוברת- כל אלה יאפשרו לכם לאסוף את כל המידע שאתם צריכים כדי להגיע הכי מוכנים שאפשר לראיון.
4. פנו זמן לראיון
ראיון עבודה לוקח זמן- גם ההגעה לראיון וגם הראיון עצמו. לפעמים הראיון עשוי להוביל לראיון נוסף ברצף. קחו זאת בחשבון ופנו זמן בכדי שלא תשבו על קוצים במהלך הראיון.
5. קשה באימונים – קל בקרב!
כל ראיון עבודה מורכב משאלות- חלקן מפתיעות ומקוריות, אבל חלקן האחר די צפויות. הכינו רשימה של שאלות שעשויות לעלות בראיון, כתבו לעצמכם את השאלות שנתקלתם בהן כבר בעבר והיה לכם קשה לענות עליהן. חישבו היטב ותכננו מראש כיצד לענות להן. אם יש צורך בכך, עשו סימולציה של ראיון עם חברים או גשו לייעוץ מקצועי לצורך הכנה לראיון עבודה.
ככל שתגיעו מוכנים יותר לראיון, כך תחושת החרדה תלך ותתפוגג. זה נכון שגם כשמתכוננים היטב, עדיין עלולות לצוץ הפתעות, אבל אם גם לכך תתכוננו, בטוח שהן יפתיעו אתכם הרבה פחות... קראו עוד עצות לראיון עבודה מנצח!
מקצועות שיכולים לעניין אותך:
לחיפוש משרות ע"פ חברות הייטק